poniedziałek, 31 grudnia 2012

Pasta łososiowa z rukolą


Coś prostego i szybkiego na Sylwestra :-)

Co będzie potrzebne?
  • 200 g łososia wędzonego
  • 400 g serka śmietankowego typu Philadelphia (użyłam serka Piątnicy)
  • 30 g rukoli
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
+ blender, miska, deska, nóż

Jak to zrobić?

Łososia i serek blenderujemy na gładką masę.

Rukolę, szczypiorek i koperek drobno siekamy i dorzucamy do masy łososiowo-serkowej. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pałaszujemy prosto z miski lub na kanapce/krakersach.

Smacznego!




poniedziałek, 3 grudnia 2012

Zupa krem pieczarkowo-borowikowa


Druga młodość rosołu :-)

Co będzie potrzebne?
  • 2 litry rosołu
  • 500 g pieczarek
  • 5 dużych, suszonych borowików (opcjonalnie)
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • grzanki
  • pęczek pietruszki albo koperku
  • słodka śmietana 18% (do zabielenia)
+ blender, garnek, patelnia

Jak to zrobić?

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce masła oraz 1 łyżce oliwy. Po tym, jak się zezłoci, dodajemy cukier i smażymy jeszcze 2 minuty. Przekładamy do garnka z rosołem.

Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na 1 łyżce masła oraz 1 łyżce oliwy. Kiedy odparuje woda, którą puściły, przekładamy je do garnka.

Borowiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, razem z grzybowym wywarem przelewamy je do garnka z zupą.

Dolewamy do zupy śmietanę (ok. 1/4-1/2 szklanki). Wszystko blenderujemy na gładki krem. Dosalamy do smaku.

Podajemy z grzankami (bułka pokrojona w kostkę i zezłocona na maśle) i świeżą natką pietruszki albo koperkiem.

Smacznego!