Najlepsza do smażenia. Najlepsza do sałatek. Najlepsza do sosu vinegret. Najlepsza do maczania w niej ciepłego pieczywa :-)
Dobry zamiennik dla masła, gdy chodzi o smarowanie tostów. Smakuje kompletnie inaczej niż te, które kupujemy w sklepie. Po prostu pyszna.
Co będzie potrzebne?
(na 1 litr oliwy)
- 1 litr oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno - gdy będziemy jej używać również do sałatek)
- 6 ząbków czosnku (przekrojonych na pół albo na ćwiartki)
- 10 listków świeżej bazylii (dużych, podartych na 4 części)
Jak to zrobić?
Czosnek i bazylię wrzucamy do butelki z oliwą, tak by były w całości nią przykryte (czosnek bez problemu opada na dno, z bazylią są większe problemy, bo czasami nie wszystkie listki chcą utonąć). Jeśli po kilku godzinach spokojnego stania w pozycji pionowej niektóre bazyliowe listki uparcie nie chcą opaść i wystają ponad poziom oliwy, wyławiamy je (nie mogą wystawać - grozi to spleśnieniem całości!).
Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 3 doby (raz na dzień wstrząsamy lekko butelką). Z racji tego, że nie posiadam spiżarni, oliwę trzymam na czas "przegryzania" w lodówce.
Po tym czasie odcedzamy czosnek i bazylię.
Ja tez bardzo lubie smak chleba zamoczonego w takiej aromatycznej oliwie...
OdpowiedzUsuńJa się w tym zakochałam po tym, jak w pewnej restauracji w moim rodzinnym Szczecinie, podano nam w ramach powitania darmową przystawkę właśnie w postaci świeżo upieczonej bagietki i lekko podgrzanej domowej oliwy rozmarynowej.
UsuńGastryczny orgazm :-)
W rodzinnym Szczecinie - gdzie? :)
OdpowiedzUsuńAle zrobię reklamę ;-)
UsuńNo ale cóż, zasłużyli:
http://www.starapiekarnia.szin.pl/
Robisz piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na tę oliwę.
idealnie by się nadawała na podarek ;]
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
47 year-old Developer II Abdul Longmuir, hailing from Manitouwadge enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Homebrewing. Took a trip to Monastery of Batalha and Environs and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. zobacz na stronie
OdpowiedzUsuń