niedziela, 26 lutego 2012

Najlepszy sos czosnkowy


Mój ulubiony sos do sałatek, pizzy i kanapek :-)

Co będzie potrzebne?

  • jogurt naturalny (może być też kwaśna śmietana 18%)
  • majonez (używam Dekoracyjnego Winiary)
  • czosnek (świeży, zmiażdżony)
  • oregano
  • bazylia
  • cukier
+ sitko, miseczka, słoik

Jak to zrobić?

Jogurt i majonez mieszamy w proporcjach 1:1.

Na każde 6 łyżek sosu przypadają 2 średnie ząbki czosnku (albo 1 duży).

Mieszamy czosnek z sosem, odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny.

Po tym czasie przecedzamy sos przez sitko (czosnek po pewnym czasie staje się gorzki, co źle rzutuje na walory smakowe całego sosu, więc trzeba się go pozbyć, jeśli nie zamierzamy zjeść całego sosu tego samego dnia, w którym był on przygotowany).

Na każde 10 łyżek sosu przypada 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano i 1 łyżeczka cukru.

Mieszamy składniki, odstawiamy na pół godziny do ponownego przegryzienia.

Po tym czasie wlewamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Bazylii i oregano jeszcze nie dodawałam do sosu czosnkowego. Muszę wypróbować, bo brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mocno polecam, to naprawdę smaczna kompozycja :-)

      Usuń
  2. wyśmienity sos:) gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Uprzejmie proszę o pozostawienie komentarza. Konstruktywna krytyka jest mile widziana :-)