Sałatka na ryżu z dodatkami w kolorach jesieni.
Co będzie potrzebne?
(wielka, imprezowa miska)
- 500 g ryżu basmati (waga na sucho)
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 duże, czerwone papryki
- 1 puszka krążków z ananasa (dokładnie odsączonych)
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (dokładnie odsączonych)
- natka pietruszki
- 3/4 średniego słoiczka majonezu
- 1/3 dużego kubeczka kwaśnej, gęstej śmietany 12%
- sól
- pieprz
- ok. pół litra bulionu
+ garnek do gotowania ryżu, garnek do gotowania kurczaka, bardzo duża miska
Jak to zrobić?
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Porządnie odcedzamy i wrzucamy do dużej miski. Dajemy ostygnąć.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i gotujemy w bulionie. Odcedzamy, dajemy ostygnąć i dorzucamy do ryżu.
Paprykę, ananasy i brzoskwinie również kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do ryżu z kurczakiem.
Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez i śmietanę, porządnie mieszamy. Odstawiamy do "przegryzienia" na kilkadziesiąt minut.
Sałatka długo jest świeża i smaczna, można trzymać ją w lodówce nawet do tygodnia.
Smacznego!