Lodziarnia w domu? Czemu nie! Poniżej przepis na bezmaszynkowe lody chałwowe (bez jajek!).
Inspiracja pochodzi ze strony Kukbuka*
*Istotnie zmieniłam ilość mleka skondensowanego - przy wklepywaniu przepisu musiało im chyba uciec jedno "0" :-)
Co będzie potrzebne?
(na ok. 800 ml lodów)
- 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%
- 180 g pasty tahini
- 4 łyżki rumu lub brandy (ja użyłam tej drugiej)
- kilka łyżek uprażonych ziaren sezamu (ozdoba - z roztargnienia posypałam nieuprażonymi :D)
+ mikser, miska, garnek, co najmniej litrowy pojemnik na lody (z przykrywką)
Jak to zrobić?
W misce łączymy ze sobą śmietankę oraz mleko skondensowane. Ubijamy do momentu, w którym masa stanie się puszysta, ale nie sztywna (niemniej widać już na niej będzie wzorki od miksera).
Tahini łączymy z czterema łyżkami masy śmietanowej i mieszamy do połączenia. Przelewamy do reszty masy śmietanowej i ubijamy mikserem przez chwilkę, aż wszystko dokładnie się wymiesza.
Dodajemy alkohol i znowu przez chwilkę miksujemy.
Przelewamy do pojemnika na lody, przykrywamy i mrozimy przez kilka godzin (u mnie przez noc).
Lody po wyjęciu z zamrażarki, dzięki dodatkowi alkoholu, nie są twarde jak skała, niemniej przed podaniem powinny odstać kilka minut w temperaturze pokojowej.
Smacznego! :-)
A ja jestem uzależniona od Twojego bloga!!! Nie było mnie tu chwilkę i nie mogłam się doczekać, kiedy Cię odwiedzę!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na lody, ja też chętnie takie robię, bo te sklepowe mają tak długi skład z różnymi dziwnymi dodatkami, że aż strach je jeść. A przecież wystarczy mleko, śmietanka i dodatki smakowe... :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Sprawdź konkurs, który może zwiększyć ruch na Twoim blogu i zapewnić zapas bakalii na najbliższe przepisy http://on.fb.me/1s9IoNf
OdpowiedzUsuńKurczę tak fajnie to wygląda, ale chałwa jest za słodka jednak dla mnie...
OdpowiedzUsuńEkstra lody Ci wyszły! Warte sprobowania. :)
OdpowiedzUsuńo boze wygladaja cudownie!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam chałwę:)
OdpowiedzUsuńcudo.dwa w jednym.uwielbiam lody i chałwę
OdpowiedzUsuńhttp://hopdogara.blogspot.com/
Uwieeeelbiam chałwę a w połączeniu z lodami = tyle szczęścia, że aż grzech ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie ma jak lody :)
OdpowiedzUsuńlodów chałwowych jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńprzepis na lody super :) ale brakuje tutaj czegoś nowego :) gdzie kolejne wpisy?
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo ładnie :) świetne zdjęcia i wspaniałe pomysły :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsą pyszne, szkoda, ze rzadko kiedy się można z nimi spotkać na mieście
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie! domowe lody są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś ochoty na takie lody:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam.. od razu ślinka pociekła, niedługo zabieram się za ich robienie, nawet w mróz :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/
już prawie rok od ostatniej notki, gdzie nowe wpisy ?:( m.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam – pycha!
OdpowiedzUsuńsmakowite !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://fidrygalkibackstage.blogspot.com
Mniam ;)
OdpowiedzUsuńhmmm ciekawe jak będą smakować. :)
OdpowiedzUsuńpycha! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńBrzmi jak marzenie:P
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę i kocham lody więc lepszego połączenia być nie mogło :) Pycha
OdpowiedzUsuńPyszności :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze wypróbować. Chałwowe to mój drugi ulubiony smak. W domu robię wersje lodów śmietana plus mleko skondensowane. Teraz wiec pora na te 😊
OdpowiedzUsuńNie o gotowaniu zapraszam też do mnie.
https://bialasukienka33.blogspot.com/?m=0
Na pewno wypróbuję, nie wiem tylko gdzie można kupić pastę tahini:/
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńLody o smaku chałwy :D Uśmiech sam się pojawia :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńsuper opisany przepis!!!
OdpowiedzUsuń