Carbonara. Makaron, na który każdy kucharz ma własny przepis :-) W każdym miejscu, w którym ją jadłam zawsze smakowała troszkę inaczej.
Moja interpretacja pochodzi z warsztatów grillowych z Tomkiem Jakubiakiem i jest preludium do innego przepisu - grillowanego łososia zapiekanego pod makaronem carbonara.
Co będzie potrzebne?
- 500 g makaronu tagliatelle
- 3000 g boczku wędzonego (pokrojonego w drobne słupki)
- 5 cebulek szalotek (pokrojonych w półplasterki)
- 1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% (płynnej)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
Jak to zrobić?
Zagotowujemy wodę na makaron.
W międzyczasie kroimy boczek i smażymy go razem z szalotką na sporej patelni (bardzo duży ogień) aż do czasu, gdy wytopi się większość tłuszczu. Zmniejszamy ogień do małego (kuchenki elektryczne: poziom 3/9).
Makaron wrzucamy do osolonej wcześniej wody, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy mieszankę śmietanowo-jajeczną. Do śmietany dodajemy 1 jajko i jedno żółtko - roztrzepujemy trzepaczką, odstawiamy na bok.
Ugotowany makaron odcedzamy, ale NIE HARTUJEMY! Gorące tagliatelle od razu wrzucamy na patelnię z boczkiem i szalotką oraz zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Intensywnie mieszamy do momentu średniego stężenia (ok. 1 min). Zdejmujemy z ognia. Solimy i pieprzymy do smaku.
Rada: Jeśli nie macie dość dużej patelni, by pomieściła wszystkie składniki, danie można zrobić w garnku po ugotowanym makaronie.
Przekładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki. Można posypać też świeżo startym parmezanem.
Smacznego! :-)
Mój ulubiony rodzaj makaronu, pyszny sos do niego.. cóż więcej potrzeba ;)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńmakarony..moja miłość:)
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam makarony! w tym wydaniu jeszcze nie jadłam tak smacznie wyglądajćej potrawy, a do tego pyszny sos 1000 wysp Develey i jest pięknie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to danie ze świeżą rukolą :)
OdpowiedzUsuń