Podobno geniusz tkwi w prostocie, a najbardziej oczywiste rozwiązania najtrudniej wpadają do głowy.
Tak było ze mną i masłem czosnkowym. Dwoiłam się i troiłam, dodając przeróżne mieszanki przypraw, czy to kupne, czy samodzielnie komponowane, nie widząc jednocześnie, że początek mojej pracy powinien być zarazem jej końcem. Bo nie ma nic bardziej prostszego i pyszniejszego niż masło z czosnkiem i świeżą natką pietruszki. Na świeżo upieczonej ciepłej bułce. Bez udziwnień. Po prostu (co nie znaczy, że za parę dni nie zamieszczę przepisu na masło imbirowe, czy tymiankowe ;-) ).
UWAGA: wskazówka dla nielubiących pietruszki - polecam dodać do masła posiekany świeży tymianek albo koperek.
Co będzie potrzebne?
- kostka masła (prawdziwego, o minimalnej zawartości tłuszczu 82%)
- świeża natka pietruszki (drobno posiekana)
- 4 ząbki czosnku (duże, drobno posiekane albo przepuszczone przez praskę)
+ salaterka, widelec
Jak to zrobić?
Masło musi być miękkie, więc jeśli leżało wcześniej w lodówce, należy je wyjąć i poczekać aż trochę się rozpuści.
Mieszamy widelcem w salaterce masło, poszatkowaną pietruszkę i czosnek. Smarujemy nim ciepłą bułkę. Jemy :-)
Smacznego!
PS: masło doskonale sprawdza się jako smarowidło do tostów. Moim ulubionym dla niego zastosowaniem są pieczone w piekarniku kanapeczki z salami, oliwkami i mozarellą.
Polecam, nie raz jadłem u Izuuuuki! :)
OdpowiedzUsuńZwierzu
Ja bym dala jeszcze koperku i zeby, np zrobic dwa kolory masla, dla funu, do polowy dodalabym szafran albo kurmkume, zeby mialo soczysty zółty kolor ;)
OdpowiedzUsuńAle to juz bez czosnku, tylko ze startym imbirem to zolte - robilam, calkiem dobre.
UsuńAsia - robiłam takie, tylko z imbirem - jak Anonim. Faktycznie fajne :)
UsuńKurna Iza ja tu na diecie warzywno-owocowej, a Ty masz czelnosc takie dobre jedzenie wrzucac, na ktore nie moge sobie teraz pozwolic ;> Mlody
OdpowiedzUsuńkajam się :]
UsuńPS. gdzie kopiłaś taka fajna maselnicę ;)?
OdpowiedzUsuńW Starym Browarze, w nowej części, w sklepie z artykułami do kuchni znajdującym się na tym samym piętrze co Empik. Kompletnie nie pamiętam nazwy, ale mają na wystawie roboty KitchenAida :-)
UsuńA jakaś alternatywa dla osób, które nie lubią pietruszki??
OdpowiedzUsuńKoperek albo świeży tymianek :-)
Usuńseler naciowy :) rewelka !
Usuńoregano
UsuńZ tą nacią to świetny pomysł ! dzięki!
OdpowiedzUsuńNajlepsze masełko!
OdpowiedzUsuń