sobota, 20 października 2012

Dyniowe cupcakes z kremem czekoladowym


No i znowu dynia - tym razem w postaci deseru. Korzenna nutka cynamonu sprawia, że smakuje nieco "zimowo". Frosting czekoladowy nie jest konieczny do dopełnienia smaku, równie dobrze babeczki można spałaszować z kubkiem gęstej, gorącej czekolady albo z gorzką herbatą. Wybór należy do Was :-)

Przepis pochodzi z książki "The Hummingbird Bakery. Cookbook"



Co będzie potrzebne?
(na 12 babeczek)

Babeczki:
  • 120 g mąki pszennej
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 40 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 120 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g puree dyniowego*

+ mikser, miska, papilotki, forma na muffiny

Krem czekoladowy:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 20 g kakao (gorzkiego do wypieków)
  • 20 ml mleka

+ mikser, miska

Jak to zrobić?

Babeczki:

Piekarnik nagrzewamy do 170°C (termoobieg).

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i masło umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na wolnych obrotach, aż wszystko dobrze się wymiesza. Powoli wlewamy mleko i ubijamy do połączenia. Dodajemy jajka i ubijamy na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy puree z dyni i mieszamy (już ręcznie) aż wszystko razem utworzy jednolitą masę.

Gotowe ciasto wykładamy do papilotek, do 2/3 ich wysokości (po ok. dwie czubate łyżki na jedną foremkę). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut (albo do suchego patyczka). Pozwalamy im lekko ostygnąć w piekarniku, następnie wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ozdabiamy kremem.

Krem czekoladowy:

Cukier puder, kakao i masło ubijamy mikserem do połączenia. Partiami wlewamy mleko i ubijamy kolejne 5 minut, do czasu aż krem będzie gładki. Przekładamy do rękawa cukierniczego albo rozsmarowujemy łyżką na babeczkach.

Smacznego! :-)

* Puree z dyni najlepiej zrobić samodzielnie. W tym celu myjemy dynię, wyciągamy z niej pestki oraz miękisz, kroimy w plastry i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Przykrywamy folią i pieczemy przez ok. 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie, już ostudzoną,  wyjmujemy, pozbawiamy skórki i ucieramy na gładką masę blenderem.



7 komentarzy:

  1. A u nas tyle pięknych foremeczek:) Musimy wykorzstać przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, a ja u Was cały komplet (a nawet 4!) tych foremeczek zamówiłam :> Planowałam w nich właśnie zrobić powyższe babeczki, gdyby paczka doszła przed weekendem. Nie stało się tak, więc teraz obmyślam kolejny, bezecny w swej pyszności przepis, do którego mogłabym je wykorzystać :]

      Usuń
  2. Cudnie podane i na pewno pyszne ; ) Chociaż wolę ze śmietankowym serkiem to ta wersja wydaje się baardzo kusząca ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Lżejsza wersja kremu pewnie byłaby bardziej na miejscu :-) W książce sugerują cheese frosting, czyli krem na bazie właśnie białego serka.

      No ale cóż poradzić, miałam dzisiaj gastrofazę na czekoladę ;D

      Usuń
  3. jak dyniowe to muszę wypróbować. koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak robi się puree z dyni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest informacja - napisana kursywą, już pod "Smacznego!" :-)

      "* Puree z dyni najlepiej zrobić samodzielnie. W tym celu myjemy dynię, wyciągamy z niej pestki oraz miękisz, kroimy w plastry i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Przykrywamy folią i pieczemy przez ok. 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie, już ostudzoną, wyjmujemy, pozbawiamy skórki i ucieramy na gładką masę blenderem."

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Uprzejmie proszę o pozostawienie komentarza. Konstruktywna krytyka jest mile widziana :-)