niedziela, 19 kwietnia 2015

Kurczak z karmelizowaną cebulą i ryżem korzenno-kardamonowym


Trochę mnie tu nie było. Ale wcale nie oznacza to, że przez ten czas nie gotowałam i nie piekłam - co mogą potwierdzić moi obdarowywani co jakiś czas wypiekami współpracownicy :-) Tylko jakoś chęć robienia zdjęć, nie wiadomo czemu, odeszła. Cóż, niedawno postanowiła jednak wrócić, więc mam nadzieję, że ten rok wszechogarniającej niemocy już za mną.
Dzisiaj witam Was za to serdecznie po tej długiej przerwie i zapraszam na pyszne i budżetowe danie od Yotama Ottolenghiego z mojej ukochanej książki "Jerusalem". Mariaż goździków, cynamonu, kardamonu, słodyczy rodzynek i karmelizowanej cebuli oraz dość pieprznego kurczaka jest może nieco zaskakujący, ale - wierzcie mi - smakuje wybornie :-)

Co będzie potrzebne?
(na 4 porcje)
  • 1 kg nóg z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 20 ziaren kardamonu,
  • 6 goździków,
  • 3 laski cynamonu (podzielone wzdłuż na pół),
  • 6 średniej wielkości cebul,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 500 g ryżu basmati,
  • garść rodzynek,
  • 600 ml wrzącej wody (ilość orientacyjna),
  • świeża kolendra,
  • natka pietruszki
+ duża, głęboka patelnia albo szeroki garnek


Jak to zrobić?

Kurczaka nacieramy oliwą, 1 łyżeczką soli, pieprzem, mieszamy z kardamonem, goździkami i cynamonem. Odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę, podsypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu, co parę minut mieszając, do uzyskania złoto-brązowego koloru - około 15-20 minut.
Gotową cebulę przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.

Na patelnię wkładamy kurczaka razem z przyprawami i obsmażamy po 5 minut z każdej strony, aż do zbrązowienia mięsa i skórki.
Ściągamy z patelni, odstawiamy na bok.

Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu najpierw cebuli, a potem kurczaka, wrzucamy suchy ryż, 1 łyżeczkę soli, cebulę oraz rodzynki, hojnie podsypujemy czarnym piperzem i dokładnie mieszamy. Na ryż wykładamy kurczaka z przyprawami, wpychając go mocno do środka. Całość zalewamy wrzącą wodą (kurczak musi być nią przykryty). Przykrywamy i dusimy przez 30 minut na wolnym ogniu. Po 15 minutach sprawdzamy, czy woda nie została już w całości wchłonięta przez ryż i potrawa się nie pali. W razie potrzeby podlewamy jeszcze 100 ml wrzątku.

Gdy potrawa się udusi, wyłączamy ogień pod patelnią i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut, by doszła.

Wykładamy na talerz i hojnie obsypujemy świeżo posiekaną świeżą kolendrą i natką pietruszki. Można dodać kleks z jogurtu greckiego wymieszanego z kilkoma kroplami oliwy.

Smacznego! :-)




30 komentarzy:

  1. Najgorzej jest czytać takie rzeczy w nocy. Jestem taka dzielna, ale też tak głodna.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyycha!

    Wpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam :) Apetyczneeeee :)


    Bardzo ciekawy blog

    Zainteresował mnie :)

    Będę częściej zaglądać :)

    A w wolnej chwili zapraszam do siebie ;) :D

    http://blogowszystkimevi.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm bardzo apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój kurczak wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ale to bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że nie ma już nowych wpisów:<

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło bardzo smacznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej! Polecam moje ostatnie odkrycie http://kcalmar.com, świetna strona poświęcona zdrowemu stylowi życia. Od kilku tygodni gotuję z http://kcalmar.com/blog/, przepisy są rewelacyjne, wszystko świeże i lekkie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Daria - dziękujemy za wzmiankę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widze ze twoj blog chyba nic dla ciebie nie zarabia, a możesz połączyć swoją pasję z dodatkowym zarobkiem. Nawet jeśli masz tylko 100 wizyt dziennie, i tak możesz zarobic niezla kase, wpisz sobie w google - jak zarobić na blogu drugą wypłatę

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne zdjęcia. A danie aż chce się zjeść.
    Zapraszam na swojego bloga. Komentarze mile widziane :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiego kurczaka jeszcze nie jadlam, super pomysl.

    OdpowiedzUsuń
  16. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  17. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Szybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)

    Przepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny przepis. Szczególnie, jeżeli przygotowuje się dla znajomych a także rodziny. Ja pod choinkę otrzymałam zestaw żeliwnych garnków, więc gotowanie jest dla mnie dodatkową frajdą. ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam nadzieję, że sobie poradzę z tym przepisem;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Uprzejmie proszę o pozostawienie komentarza. Konstruktywna krytyka jest mile widziana :-)