piątek, 16 marca 2012

Rukola z fetą, kurczakiem i winogronami


Bardzo dobra sałata, która może może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i dodatkiem do obiadu. 

Wegetarianie mogą pozbyć się z niej kurczaka, ale muszą wtedy wzbogacić potrawę wszystkimi przyprawami z przepisu ;-)

Dla posiadających przyprawy Nomu - do kurczaka użyłam mieszanki African (2 łyżki).


Co będzie potrzebne?
(na 6 sporych porcji)

  • 100 g rukoli
  • 100 g winogron (przekrojonych na pół, wypestkowanych)
  • 1 zielony ogórek
  • 2 pomidory
  • 2 papryki
  • 200 g sera feta
  • podwójna pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę)
  • oliwa z oliwek
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • ulubiona mieszanka przypraw (u mnie po szczypcie: bazylii, oregano, kuminu, kolendry, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, cynamonu, papryki słodkiej, chilli, ziół prowansalskich)
  • 2 łyżki masła
+ miska, patelnia

Jak to zrobić?

Sałatę wrzucamy do dużej miski, dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę ogórek (pozbawiamy go wcześniej nasion), pokrojone w kostkę pomidory (pozbawione gniazd nasiennych) oraz fetę pokrojoną w kostkę o boku 1 cm.

Kurczaka zasypujemy przyprawami i łyżką oliwy z oliwek. Smażymy do zrumienienia na 1 łyżce masła. Odstawiamy.

Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach masła do momentu aż zmięknie. Podsypujemy dwiema łyżeczkami cukru i pozwalamy wszystkiemu lekko się skarmelizować. Do papryki dorzucamy kurczaka, mieszamy i chwilę razem smażymy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z sałatą.

PS: jeśli chcecie, by sałatka dłużej (np. na następny dzień) wyglądała świeżo i jędrnie, koniecznie zastosujcie się do punktów traktujących o pozbyciu się gniazd nasiennych. Dzięki temu do sałaty dostanie się mniej wody i zapobiegnie to "oklapnięciu" całości. Dobrym rozwiązaniem jest także niemieszanie mięsa i papryki z resztą, a dodawanie tych dodatków prosto na talerz z sałatą bezpośrednio przed jedzeniem.

PS 2: już na talerzu całość lekko skrapiamy oliwą z oliwek (u mnie bazyliowo-czosnkowa) i sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też :D Proste, lekkie, sycące. No i zdrowe przy okazji :-)

      Usuń
  2. Piękny talerz pełen pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy mix przypraw do kurczaka. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Uprzejmie proszę o pozostawienie komentarza. Konstruktywna krytyka jest mile widziana :-)