czwartek, 2 lutego 2012

Domowym sposobem aromatyzowana oliwa czosnkowo-bazyliowa



Najlepsza do smażenia. Najlepsza do sałatek. Najlepsza do sosu vinegret. Najlepsza do maczania w niej ciepłego pieczywa :-)
Dobry zamiennik dla masła, gdy chodzi o smarowanie tostów. Smakuje kompletnie inaczej niż te, które kupujemy w sklepie. Po prostu pyszna.


Co będzie potrzebne?
(na 1 litr oliwy)

  • 1 litr oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno - gdy będziemy jej używać również do sałatek)
  • 6 ząbków czosnku (przekrojonych na pół albo na ćwiartki)
  • 10 listków świeżej bazylii (dużych, podartych na 4 części)

+ lejek, sitko, szklana butelka



Jak to zrobić?

Czosnek i bazylię wrzucamy do butelki z oliwą, tak by były w całości nią przykryte (czosnek bez problemu opada na dno, z bazylią są większe problemy, bo czasami nie wszystkie listki chcą utonąć). Jeśli po kilku godzinach spokojnego stania w pozycji pionowej niektóre bazyliowe listki uparcie nie chcą opaść i wystają ponad poziom oliwy, wyławiamy je (nie mogą wystawać - grozi to spleśnieniem całości!).

Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 3 doby (raz na dzień wstrząsamy lekko butelką). Z racji tego, że nie posiadam spiżarni, oliwę trzymam na czas "przegryzania" w lodówce.

Po tym czasie odcedzamy czosnek i bazylię.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Ja tez bardzo lubie smak chleba zamoczonego w takiej aromatycznej oliwie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się w tym zakochałam po tym, jak w pewnej restauracji w moim rodzinnym Szczecinie, podano nam w ramach powitania darmową przystawkę właśnie w postaci świeżo upieczonej bagietki i lekko podgrzanej domowej oliwy rozmarynowej.

      Gastryczny orgazm :-)

      Usuń
  2. W rodzinnym Szczecinie - gdzie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zrobię reklamę ;-)

      No ale cóż, zasłużyli:
      http://www.starapiekarnia.szin.pl/

      Usuń
  3. piękne zdjęcia.
    świetny pomysł na tę oliwę.
    idealnie by się nadawała na podarek ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. 47 year-old Developer II Abdul Longmuir, hailing from Manitouwadge enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Homebrewing. Took a trip to Monastery of Batalha and Environs and drives a Ferrari 500 Mondial Spider Series I. zobacz na stronie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Uprzejmie proszę o pozostawienie komentarza. Konstruktywna krytyka jest mile widziana :-)