Niewiarygodnie szybkie, niewiarygodnie proste i niewiarygodnie smaczne.
W sam raz dla studentów w sesji ;-) Nie angażuje zbyt mocno ani portfela, ani czasu, ani sił. Powoduje miłe uczucie sytości w żołądku, ale bez męczącego przepełnienia (no chyba, że zjecie cały garnek...)
Zdrowe, można jeść bez mięsa (wersja wegetariańska).
UWAGA: najlepsze na świeżo!!! Aczkolwiek wiele razy było przeze mnie spożywane na dzień następny (odgrzane na patelni podlanej odrobiną wody, dobrym rozwiązaniem jest także mikrofalówka) i oprócz tego, że makaron utracił swoją aldente'owość, wszystko było w porządku :-)
W odpowiedzi na komentarze: owszem, nie jest to klasyczne aglio, olio e peperoncino. Oryginalny przepis wzbogaciłam o boczek, który bardzo lubię, oliwki, pietruszkę i parmezan :-)
Żeby nie było niedomówień - klasyczny przepis zawiera tylko makaron, czosnek, papryczkę i oliwę.
...Ale czyż to nie My tworzymy kuchnię? :-)
W odpowiedzi na komentarze: owszem, nie jest to klasyczne aglio, olio e peperoncino. Oryginalny przepis wzbogaciłam o boczek, który bardzo lubię, oliwki, pietruszkę i parmezan :-)
Żeby nie było niedomówień - klasyczny przepis zawiera tylko makaron, czosnek, papryczkę i oliwę.
...Ale czyż to nie My tworzymy kuchnię? :-)
Co będzie potrzebne?
(na 5 sporych porcji)
- 500 g makaronu spaghetti (może być również tagliatelle albo fettuccine)
- 100 ml domowej oliwy czosnkowo-bazyliowej (albo innej, np. o smaku chilli, samego czosnku, samej bazylii, suszonych pomidorów)
- 400 g boczku wędzonego (pokrojonego w słupki)
- 5 ząbków czosnku (średnich, posiekanych)
- 1 długa papryczka pepperoni (z pestkami, posiekana)
- 70 g czarnych oliwek (wydrylowanych, pokrojonych w plasterki)
- natka pietruszki (świeża, posiekana)
- 40 g parmezanu (lub innego twardego, ostrego sera startego na najmniejszych oczkach)
- sól
- pieprz
+ patelnia, garnek
Jak to zrobić?
Wlewamy do dużego garnka zimną wodę, solimy. Czekamy aż się zagotuje, po czym wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do tego samego garnka.
W międzyczasie kroimy boczek i wrzucamy go na patelnię BEZ tłuszczu. Co jakiś czas mieszamy.
Kiedy boczek skwierczy na patelni, siekamy czosnek, papryczkę, pietruszkę i kroimy oliwki.
Po zdjęciu boczku z patelni wylewamy tłuszcz, który się z niego wytopił i wlewamy na patelnię oliwę czosnkowo-bazyliową. Wrzucamy czosnek i papryczkę i podsmażamy na małym ogniu przez ok. 2 minuty, uważając by czosnek się nie spalił. Dorzucamy oliwki i smażymy jeszcze przez pół minuty.
Boczek, oliwę z czosnkiem, papryczką i oliwkami, a także pietruszkę wrzucamy do makaronu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem (niekoniecznie, danie jest pyszne i bez sera).
Uwielbiam to danie.
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
Wprawdzie studentka juz nie jestem, ale dobrym i szybkim makaronem nigdy nie pogardze :)
OdpowiedzUsuńMakaron zawsze i wszędzie. Im prostszy tym lepszy. Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i niniejszym zapraszam do pichcenia! ;-)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńFajnie sfotografowane.
OdpowiedzUsuńMasz rację, to spaghetti jest niewiarygodnie pyszne!
OdpowiedzUsuńU mnie też makaronowo;)
Pozdrawiam!
Z całym szacunkiem, ale to nie jest Aglio, olio, peperoncino.
OdpowiedzUsuńPrzepis (i zdjęcie) bardzo mi sie podoba, ale nazwa nie ta..
piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńpopieram zdanie poprzedniczki ale aglio, olio e peperoncino to makaron z czosnkiem, oliwą i papryczką
Dzięki ;-)
OdpowiedzUsuńCóż, po prostu dołożyłam do klasycznego przepisu boczek i oliwki. Może jak dopiszę to w opisie, to będzie OK :-)
To jedno z moich ulubionych dań. Bardzo ładnie się tu prezentuje:)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja. Zgadzam się, że to my tworzymy kuchnię. Ja bardzo często coś dodaję lub ujmuję z przepisów. Nie mniej nie jadłam oryginalnej wersji tej potrawy, dlatego nie wypowiadam się czy to jest aglio czy nie ;) tak czy siak, porywam miseczkę bo bardzo mi się podoba :) pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńBardzo często korzystam , z tego bloga.Fajne przepisy .Dziękuję
OdpowiedzUsuń