poniedziałek, 7 maja 2012

Szparagi z sosem gorgonzola



Najprostszy sposób na szparagi - pyszny. Sprawdza się jako dodatek do dania głównego, ale ja często traktuję tak podane szparagi jak samodzielne danie.

Co będzie potrzebne?
(1-2 porcje)

  • pęczek szparagów
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 szklanka mleka
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki


+ garnek do gotowania szparagów, rondelek do sosu

Jak to zrobić?


Szparagi gotujemy do miękkości w 3 cm wody z dodatkiem soli i cukru (więcej o gotowaniu szparagów TUTAJ).

Do rondelka wlewamy mleko i kruszymy ser. Na średnim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się składników i powstania jedwabistej masy. Po zdjęciu z ognia dodajemy pietruszkę. Mieszamy.


Odcedzone, ciepłe szparagi polewamy sosem. Jemy na świeżo.

Smacznego! :-)



2 komentarze:

  1. Mmm, ja od paru dni zajadam się szparagami w różnym wydaniu a te Twoje - proste, a jak apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć z racji, że jesteś z Poznania i jak widać lubisz dobrze zjeść, to zapraszam do mnie na konkurs :) do wygrania wejściówki do restauracji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Uprzejmie proszę o pozostawienie komentarza. Konstruktywna krytyka jest mile widziana :-)