Najprostszy sposób na szparagi - pyszny. Sprawdza się jako dodatek do dania głównego, ale ja często traktuję tak podane szparagi jak samodzielne danie.
Co będzie potrzebne?
(1-2 porcje)
- pęczek szparagów
- 100 g sera gorgonzola
- 1 szklanka mleka
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
+ garnek do gotowania szparagów, rondelek do sosu
Jak to zrobić?
Szparagi gotujemy do miękkości w 3 cm wody z dodatkiem soli i cukru (więcej o gotowaniu szparagów TUTAJ).
Do rondelka wlewamy mleko i kruszymy ser. Na średnim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się składników i powstania jedwabistej masy. Po zdjęciu z ognia dodajemy pietruszkę. Mieszamy.
Odcedzone, ciepłe szparagi polewamy sosem. Jemy na świeżo.
Mmm, ja od paru dni zajadam się szparagami w różnym wydaniu a te Twoje - proste, a jak apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńCześć z racji, że jesteś z Poznania i jak widać lubisz dobrze zjeść, to zapraszam do mnie na konkurs :) do wygrania wejściówki do restauracji :)
OdpowiedzUsuń