niedziela, 18 marca 2012

Crumble z owoców leśnych


Słodko-kwaśne połączenie, które podbiło moje kubki smakowe i serce od pierwszego razu :-)

Maliny, czarne porzeczki, truskawki, wiśnie i śliwki pod pyszną chrupiącą kruszonką. Pretekst do wykorzystania ciasta pozostałego z przepisu na Kostkę karmelową :-)

Co będzie potrzebne?
(na 4 kokilki o śred. 11,5 cm)


  • 450 g mrożonych owoców leśnych (gotowa mieszanka do kupienia w każdym większym sklepie na dziale z mrożonkami)
  • 2 czerwone śliwki (wypestkowane, podzielone na ósemki)
  • 40 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  150 g prawdziwego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/3 mąki pszennej (tortowej, przesianej przez sitko + ewentualnie kilka łyżek, jeśli ciasto okaże się za mało zwarte)
+ 4 kokilki (śred. 11,5 cm), piekarnik

Jak to zrobić?

Masło ucieramy z oboma rodzajami cukru na puszystą, białą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy z masą do momentu uzyskania zwartego, ale dość miękkiego ciasta. Wstawiamy na minimum pół godziny do zamrażarki.

W międzyczasie owoce dzielimy pomiędzy cztery kokilki. Podsypujemy każdą kokilkę 10 gramami cukru waniliowego oraz podlewamy 1/4 łyżeczki ekstraktu (róbcie to na oko, przepis nie wymaga szwajcarskiej precyzji).

Schłodzone ciasto kruszymy nad każdą z 4 kokilek, tak by owoce praktycznie w całości zostały pokryte kruszonką.

Tak przygotowane kokilki wstawiamy na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.

Najlepiej jeść na ciepło z gałką lodów waniliowych :-)

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Strasznie apetyczne zdjecia. Ja uwielbiam crumble kazde bez wyjatku. Porywam jedna kokilke :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga! Uprzejmie proszę o pozostawienie komentarza. Konstruktywna krytyka jest mile widziana :-)