Maliny, czarne porzeczki, truskawki, wiśnie i śliwki pod pyszną chrupiącą kruszonką. Pretekst do wykorzystania ciasta pozostałego z przepisu na Kostkę karmelową :-)
Co będzie potrzebne?
(na 4 kokilki o śred. 11,5 cm)
- 450 g mrożonych owoców leśnych (gotowa mieszanka do kupienia w każdym większym sklepie na dziale z mrożonkami)
- 2 czerwone śliwki (wypestkowane, podzielone na ósemki)
- 40 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g prawdziwego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/3 mąki pszennej (tortowej, przesianej przez sitko + ewentualnie kilka łyżek, jeśli ciasto okaże się za mało zwarte)
+ 4 kokilki (śred. 11,5 cm), piekarnik
Jak to zrobić?
Masło ucieramy z oboma rodzajami cukru na puszystą, białą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy z masą do momentu uzyskania zwartego, ale dość miękkiego ciasta. Wstawiamy na minimum pół godziny do zamrażarki.
W międzyczasie owoce dzielimy pomiędzy cztery kokilki. Podsypujemy każdą kokilkę 10 gramami cukru waniliowego oraz podlewamy 1/4 łyżeczki ekstraktu (róbcie to na oko, przepis nie wymaga szwajcarskiej precyzji).
Schłodzone ciasto kruszymy nad każdą z 4 kokilek, tak by owoce praktycznie w całości zostały pokryte kruszonką.
Tak przygotowane kokilki wstawiamy na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.
Najlepiej jeść na ciepło z gałką lodów waniliowych :-)
Strasznie apetyczne zdjecia. Ja uwielbiam crumble kazde bez wyjatku. Porywam jedna kokilke :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.